
کوچینگ بهعنوان یک رویکرد جدید در کمک به افراد برای حل مشکلات و رسیدن به اهداف هنوز در میان بسیاری از مردم شناختهشده نیست. بسیاری به دنبال فرق منتورینگ و کوچینگ و یا تفاوت کوچینگ و مشاوره و تفاوت کوچینگ و رواندرمانی هستند. در این یادداشت تفاوت کوچینگ با منتورینگ و مشاوره و رواندرمانی را برای شما بازگو خواهیم کرد.
کوچینگ چیست؟
ابتدا و پیش از آنکه به تفاوت کوچینگ و منتورینگ و مشاوره و رواندرمانی بپردازیم، باید بار دیگر از کوچینگ بگوییم. کوچینگ فرایندی بر مبنای گفتوگو است که با همراهی کوچ و مراجعهکننده شکل میگیرد. در این فرایند مراجعهکننده به کمک کوچ، استعدادها و تواناییهای خود را بازمیشناسد، راهکارهای مؤثر برای حل مشکلات خود را کشف میکند، اهداف خود و روشهای رسیدن به آنها را شناسایی میکند و انگیزه لازم برای ایجاد تغییرات مثبت دلخواه در هریک از جنبههای زندگی یا شغل خود را پیدا میکند.
در این زمینه بیشتر بخوانید: «کوچینگ چیست؟»
این تعریف شاید جامعترین تعریف درباره کوچینگ بود. بااینحال بسیاری از افراد همچنان کوچینگ را با رویکردهایی دیگر همچون مشاوره، رواندرمانی و منتورینگ اشتباه میگیرند. برخی دیگر هم که با این رویکرد آشنایی دارند هنوز بهدرستی نمیدانند که تفاوت کوچینگ و رواندرمانی و منتورینگ و مشاوره چیست.
کوچینگ از بسیاری جهات شباهتهایی با منتورینگ، از برخی جهات شباهتهایی با مشاوره روانشناسی و شباهتهایی با رواندرمانی دارد. بااینحال کوچینگ تفاوتهایی بزرگ و اصولی با این 3 رویکرد دارد که باعث میشود نتیجه آن با آنها بسیار متفاوت باشد. در ادامه بهصورت جداگانه به تفاوت کوچینگ و منتورینگ و مشاوره و رواندرمانی میپردازیم.
تفاوت منتورینگ و کوچینگ
فرق منتورینگ و کوچینگ را ابتدا باید در تعریف منتورینگ جستوجو کرد. مطابق با تعریف «گروه بینالمللی منتورینگ» (IMG)، منتورینگ عبارت است از «فرایندی که در آن تجربه یک فرد بهطور مستقیم به فردی دیگر منتقل میشود». همانطور که از دل این تعریف مشخص است، منتور شخصی با تجربه موفق در یک عرصه است که به فردی دیگر که در همان عرصه با مشکلاتی مواجه شده است، تجربیات خود را منتقل میکند.

فرق منتورینگ و کوچینگ را بهصورت عمده میتوان از چند جهت بررسی کرد. کوچینگ بر روی اهداف مشخصی کار میکند، درحالیکه منتورینگ بر اساس توسعه فرد مراجعهکننده شکلگرفته و ممکن است انتقال تجربه در عرصههای مختلفی اتفاق بیفتد. کوچینگ بر روی زمان حال تمرکز کرده و قصد بهبود آن را دارد، درحالیکه منتورینگ بر روی آینده بهتر تمرکز میکند.
کوچینگ اغلب با هدف مشخصی آغاز و با رسیدن به آن هدف پایان میابد، اما منتورینگ معمولاً پایان مشخصی نداشته و ممکن است به مدت مدیدی ادامه یابد. کوچینگ برای بهبود عملکرد و مهارتهای فرد است اما منتورینگ برای توسعه مهارتهای فعلی فرد است. درنهایت کوچینگ به میزان رسیدن فرد به اهداف مشخصشده قابل ارزیابی است، اما منتورینگ قابل ارزیابی و سنجش نیست.
تفاوت کوچینگ و مشاوره
مشاوره روانشناسی با عمر طولانی خود، جایگاه خود را در میان مردم به دست آورده و بسیاری از مردم با مراجعه به مشاوره در زمینههایی مانند مشاوره خانواده، مشاوره تحصیلی، مشاوره اعتیاد، مشاوره پیش از ازدواج و دیگر انواع مشاوره روانشناسی، برای حل مشکلات خود اقدام میکنند. بیایید ببینیم تفاوت کوچینگ و مشاوره چیست.
پیشنهاد خواندنی: «مشاوره روانشناسی چیست؟»

اصلیترین وجه تمایز مشاوره و کوچینگ در تمرکز مشاوره بر گذشته فرد و تمرکز کوچینگ بر وضعیت امروز فرد است. کوچینگ بر مبنای عمل و اقدام است و مشاوره بر مبنای کنار آمدن و پذیرفتن است. مشاوره برای حل مشکل توصیه مستقیم میکند اما کوچینگ هیچگونه توصیه مستقیمی به فرد نمیکند. در کوچینگ فرد به کمک کوچ راهحل را از درون خویش میابد، اما مشاور راهحل را بهطور مستقیم ارائه میکند. کوچینگ به فرد کمک میکند تا استعدادهای خود را شناسایی و آنها را شکوفا کند، حال اینکه مشاور کمک میکند فرد آرامش خود را بازیابد. اینها مهمترین تفاوتهای کوچینگ و مشاوره روانشناسی بودند.
تفاوت کوچینگ و رواندرمانی
رواندرمانی و کوچینگ آنقدر تفاوتهای بزرگی دارند که شاید اینجا بهتر بود درباره شباهتهای اندکشان مینوشتیم. رواندرمانی (Psychotherapy) شباهتهای بسیاری با مشاوره روانشناسی دارد، با این تفاوت که رواندرمانی معمولاً برای مشکلات سلامت روان کاربرد دارد. تمامی تفاوتهای مشاوره و کوچینگ، در مورد رواندرمانی و کوچینگ نیز صدق میکند. تنها شباهت کوچینگ و رواندرمانی در رویکرد گفتوگو محور بودن آنها است.

بااینحال اگر بخواهیم به مهمترین تفاوت کوچینگ و رواندرمانی اشارهکنیم، دلیل مراجعه فرد به آنها است؛ وقتی به یک رواندرمانگر مراجعه میکنیم که دچار یک مشکل روانی شدهایم و میخواهیم آن را به کمک یک متخصص حل کنیم اما وقتی به یک کوچ مراجعه میکنیم که میخواهیم در زندگی خود تغییر ایجاد کنیم و نیازمند یک محرک برای آن هستیم.
از میان کوچینگ و منتورینگ و مشاوره و رواندرمانی کدامیک را باید انتخاب کنیم
تفاوت کوچینگ و مشاوره و رواندرمانی و منتورینگ را خواندید. فکر میکنم میان کوچینگ و هر 3 این رویکردها آنقدر تفاوت وجود دارد که حالا بهخوبی میتوانید تشخصی دهید که کدامیک مناسب شما است.
اگر فکر میکنید به مشاوره روانشناسی یا کوچینگ نیاز دارید، پریسا موسائی اینجاست که به شما در این زمینهها کمک کند. برای گرفتن وقت از پریسا موسائی میتوانید با شمارههای درجشده در سایت تماس گرفته و یا با پر کردن فرم درخواست وقت همکاران ما را در جریان بگذارید. امروز و این ساعت میتواند زمان آغاز بهبود کیفیت زندگی شما و ایجاد تغییرات بزرگ باشد.