
سالهای بسیاری است که در کشورهای پیشرفته استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی به یک امر معمول تبدیلشده است. در کشور ما نیز باوجود عمر طولانی این خدمت، حدود یک دهه است که مشاوران روانشناس خدمات خود را در میان مردم جا انداختهاند. بااینحال هستند بسیار افرادی که به دلایل مختلف حاضر به مراجعه به مشاوره روانشناسی نیستند. در این یادداشت به این سوال پاسخ خواهیم داد که چرا به مشاوره نیاز داریم. مطمئن باشید که با خواندن این یادداشت نسبت به مشاوره روانشناسی به دید تازهای میرسید.
واکنش ما نسبت به مراجعه به مشاوره روانشناسی
واقعیت این است که هنوز بسیاری از ما از اینکه به مشاوره مراجعه کنیم حس خوشایندی نداریم. کافی است تصور کنیم شخصی به ما پیشنهاد میکند به مشاور روانشناسی مراجعه کنیم؛ واکنش ما چه خواهد بود؟ اولین واکنش قابل پیشبینی این است که از این پیشنهاد ناراحت میشویم و به طرف مقابل میگوییم: «مگه دیوونه ام؟!» و اگر کمی تندمزاج هم باشیم اضافه میکنیم: «روانی خودتی!».
شاید کمی خندهدار و اغراقآمیز به نظر بیاید، اما بسیاری از ما، اگر هم این جملات را به زبان نیاوریم، از پیشنهاد طرف مقابل ناراحت شده و آن را توهین قلمداد میکنیم. احساس میکنیم رفتن نزد یک مشاور به معنی این است که پذیرفتهایم یک بیمار روانی هستیم. بهراستی چرا اینگونه است؟
قبل از پاسخ به این سؤال، باید به این پرسش پاسخ دهیم که مشاوره روانشناسی چیست.
مشاوره روانشناسی چیست
مشاوره روانشناسی رویکردی درمانی بر مبنای صحبت و گفتوگو است که به افراد کمک میکند تا مشکلات روزمره زندگی خود را ریشهیابی کرده و آنها را حل کنند و به حال بهتری دست پیدا کنند.
مشاوره روانشناسی برای حل مشکلات روانی رایجی مانند استرس، اعتمادبهنفس پایین، افسردگی غیر حاد و اختلالات روانی خفیفی است که بیشتر مردم در برهههایی از زندگی خود به آن دچار میشوند. در کنار اینها مشاوره روانشناسی برای حل مشکلاتی مانند عدم ارتباط سالم با اطرافیان و یا مشکلاتی که ناشی از اتفاقاتی مانند طلاق، از دست دادن عزیزان، ورشکستگی و ایجاد تغییر بزرگ و ناگهانی در زندگی به وجود میآید بسیار کاربردی است.
توضیحات بیشتر را در یادداشت «مشاوره روانشناسی چیست؟» بخوانید.

آیا نیاز به مشاوره روانشناسی داریم
پس اینطور نتیجه میگیریم که بسیاری از ما تعریف نادرستی از مشاوره روانشناسی در سر داریم و فکر میکنیم مشاوره برای افرادی است که با مشکلات روانی حادی دستوپنجه نرم میکنند. حالا که به اینجا رسیدیم، به جای پاسخ به سوال «چرا به مشاوره نیاز داریم» میتوانیم به این سؤال پاسخ دهیم که آیا نیاز به مشاوره روانشناسی داریم؟
اگر نگاهی گذرا به زندگی خود کنیم و احساس کنیم که مشکلاتی با خود و یا نزدیکان خود داریم که از حل آنها عاجزیم، باید اینطور نتیجه بگیریم که نیاز به مشاوره داریم. یکی از رایجترین این مشکلات، ایجاد مشکل در روابط با همسر است. یکی دیگر از آنها مشکل با سوء رفتارهای فرزندان است. مشکلاتی مانند احساس تنهایی، عدم انگیزه کافی برای زندگی، احساس غم و اندوه مستمر، احساس ترس از آینده، استرس مداوم و سوءظن نسبت به اطرافیان از دیگر مشکلات رایجی است که بهترین راهحل آنها مراجعه به مشاوره است.
توصیه میکنم در این زمینه یادداشت «انواع مشاوره روانشناسی» را حتماً مطالعه کنید.
چرا به مشاوره نیاز داریم
تا اینجای یادداشت فهمیدیم که مشاوره روانشناسی مناسب چه مشکلاتی است و آیا راهحل مناسبی برای مشکلات فعلی ما است. اما برفرض اینکه مشاوره روانشناسی راهحلی برای مشکلات ما باشد، چه چیزی به این روش برتری میدهد، یا به زبان سادهتر چرا به مشاوره نیاز داریم.
در بسیاری از نقاط دنیا، مراجعه دورهای به مشاور، همچون ویزیت دورهای پزشک و دندانپزشک توصیه میشود و مردم در فاصلههای زمانی مشخص، بدون اینکه لزوماً مشکل خاصی را احساس کنند، نزد مشاوره روانشناسی میروند تا از عادی بودن شرایط مطمئن شوند و زندگی روزمره خود را بهتر کنند.
دلیل همه اینها مزیتی است که رویکرد روانشناسی برای حل مشکلات دارد. روانشناسی ریشه مشکلات امروز را در گذشته فرد جستوجو کرده و پس از یافتن، آن را در مقابل فرد قرار میدهد. فهم ریشه مشکلات و علت بروز آنها به فرد این احساس را میدهد که نسبت به مشکل خود مسلط شده است و حالا میتواند با قدرت بیشتری آن را حل کند.
باز شدن گرههایی که در گذشته به شکلهایی مانند عقده در ما شکلگرفته است، باعث میشود حس سبکتری داشته و فارغ از اینکه این عقدهها در کنترل ما بودهاند یا نه، احساس کنیم بار سنگینی از روی قلب ما برداشتهشده است.

برای مراجعه به مشاوره به چه نکاتی باید توجه کنیم
در حال حاضر مشاوران روانشناسی فراوانی در اقصی نقاط کشور بهصورت مشاوره حضوری، مشاوره آنلاین و یا مشاوره تلفنی در حال ارائه خدمات مشاوره روانشناسی به مردم هستند. در میان این مشاوران، اساتید بسیار برجستهای هستند که با تسلط بر حوزه روانشناسی و مشاوره و تجربه بالا در این عرصه، توانستهاند مشکلات بسیاری از مردم را حل کنند.
پریسا موسائی، مشاور، رواندرمانگر، فارغالتحصیل کارشناسی ارشد رشته روانشناسی، کوچ ICI و ICF، یکی از مشاورانی است که با داشتن تحصیلات تخصصی و مطالعات بالا در این حوزه، مورد اعتماد بسیاری از مراجعان خود قرارگرفته و تبدیل به مشاوره خانواده آنها شده است.
برای درخواست برگزاری جلسه مشاوره با پریسا موسائی میتوانید با شمارههای درجشده در وبسایت تماس بگیرید و یا فرم درخواست مشاوره را پر کنید. مرهم گذاری بر روی زخمهای کهنه و قدیمی خود را از همین حالا آغاز کنید.
اون بخش واکنش ما نسبت به مشاوره خیلی خوب بود. من یه بار به یکی از دوستام گفتم برو پیش مشاوره، اونقدر ناراحت و عصبانی شد که کلن رابطه اش رو باهام قطع کرد 🙂 . میخوام بگم تا این حد :))