
کوچینگ رشد فردی، کوچینگ توسعه فردی یا کوچینگ تحول فردی واژههایی هستند که این روزها زیاد میشنویم. چه بسیار افرادی که از تجربه موفقیتآمیز خود در دوره کوچینگ فردی سخن میگویند و ما را تشویق به ثبتنام در یک کلاس کوچینگ رشد فردی میکنند. بهراستی کوچینگ فردی چیست؟
- کوچینگ فردی چیست؟
- کوچ شخصی کیست؟
- مربی تحول فردی دقیقاً چه کاری انجام میدهد؟
- کوچینگ رشد فردی چه مزایایی دارد؟
- تفاوت مشاوره روانشناسی و کوچینگ فردی چیست؟
- چرا به دورههای کوچینگ توسعه فردی نیاز داریم؟
- جلسات کوچینگ فردی چگونه برگزار میشود؟
- مربی توسعه فردی چه چیزی به ما میدهد؟
- چگونه میتوان از دورههای کوچینگ توسعه فردی بهرهمند شد؟
کوچینگ فردی چیست؟
کوچینگ فردی ازجمله شاخههای کوچینگ و زیرمجموعه لایف کوچینگ یا همان کوچینگ زندگی است. این نوع کوچینگ که با نامهایی مانند کوچینگ رشد فردی، کوچینگ توسعه فردی و کوچینگ تحول فردی نیز شناخته میشود، متدی گفتوگومحور بر پایه علوم روانشناسی است که هدف آن کمک به توانمندسازی افراد و یاری آنان برای شکوفایی استعدادها، به حداکثر رساندن تواناییها و شناسایی و نیل به اهدافشان است.
پایه کوچینگ فردی بر ایجاد خودآگاهی و خودباوری در فرد است که از دل این خودآگاهی و خودباوری فرد میتواند زندگی خود را متحول کرده و خود را ازآنچه هست به آنچه میخواهد باشد تبدیل کند. کوچینگ رشد فردی به پشتوانه دانش عمیق روانشناسی و کوچینگ، به فرد کمک میکند تا به جرئتی دست پیدا کند که بتواند تصمیمات بزرگی برای خود گرفته و هر جنبه از شخصیت خویش را متحول کرده و تغییر دهد.
حتماً مطالعه کنید: «کوچینگ چیست»
کوچ شخصی کیست؟
در ادامه بحث «کوچینگ فردی چیست» باید به این سوال پاسخ دهیم که کوچ فردی کیست؟ کوچ شخصی یا پرسونال کوچ، شخصی است که تحصیلکرده رشته روانشناسی است و دورههای تخصصی کوچینگ را سپری کرده و مدارک و تائیدیههای بینالمللی آن را داشته و همچنین بهصورت تخصصی بر روی کوچینگ تحول فردی مطالعه و کار کرده است.
پیشنهاد خواندنی : «کوچ کیست؟»
البته تعریف بالا صرفاً جنبه صلاحیت کوچ شخصی را نشان میدهد. کوچ شخصی، شخصی است که با تکیهبر دانش و مهارتهای خود با گفتوگو با افراد و به چالش کشیدن آنها در مورد خویشتن، علاوه بر ایجاد خودآگاهی آنها، افراد را به خودباوری رسانده و با ایجاد انگیزه، آنها را در مسیر درست برای رسیدن به اهداف و رفع مشکلات و موانع قرار میدهد.
همچنین توصیه میکنم یادداشت «صلاحیتهای کوچینگ» را هم مطالعه کنید.
مربی تحول فردی دقیقاً چه کاری انجام میدهد؟
مربی تحول فردی در فرایند کوچینگ فردی به فرد کمک میکند تا نقاط ضعف و قوت خویش، استعدادها و تواناییها و ترسها و موانع قرارگرفته در برابر رشد خویشتن را شناسایی کند. کوچ در این فرایند تنها نقش راهنما و تسهیلگر را داشته و این خود فرد است که اهداف و راهحل مشکلات خویش را میابد.
کوچ فردی وضعیت حال حاضر فرد، با تمام نقاط ضعف و قوت و استعدادهای بالقوه او را همچون آینه در برابر او قرار میدهد و فرد را به شناخت کاملی از خویشتن میرساند. در اصل کار و وظیفه کلیدی مربی تحول فردی، انعکاس واقعیت افراد برای آنها است؛ انعکاسی از واقعیت که متمرکز بر تواناییها و استعدادهای فرد است. همین انعکاس است که عزتنفس و اعتمادبهنفس را در فرد بالابرده و در کنار بالا رفتن انگیزههای درونی، راه را برای به حداکثر رساندن کیفیت زندگی هموار میسازد.
در ادامه تیتروار آنچه مربی تحول فردی انجام میدهد را میخوانید؛
- پرسیدن سؤالات پیدرپی برای رساندن فرد به پاسخ
- تشویق فرد به تعمق درباره زندگی کنونی و تغییراتی که به آنها نیاز دارد
- تشویق فرد به بهچالش کشیدن تفکرات خویش با شناسایی تناقضات درونی خود
- حمایت از فرد در گرفتن تصمیمات سخت
- کمک به فرد در طراحی و اجرای نقشه شخصی
- یاریرساندن به فرد برای خلق استراتژی و دستیابی به اهداف

کوچینگ رشد فردی چه مزایایی دارد؟
تمام آنچه پیشازاین خواندید، بهنوعی مزایای کوچینگ فردی محسوب میشدند. حالا در ادامه یادداشت «کوچینگ فردی چیست» فهرستی از برخی از مزایای کوچینگ توسعه فردی را میآوریم؛
- بالا رفتن اعتمادبهنفس و احیای عزتنفس
- رسیدن به خودآگاهی
- رهایی از گذشته و امیدوار شدن به آینده روشن
- شناخت راهحل مشکلات و موانع
- شناخت دقیق اهداف فردی
- رسیدن به تفکر مثبت نسبت به خود و شرایط پیرامون
- شناخت و شکوفایی حداکثری استعدادها
- دریافت پشتیبانی و تشویق برای رسیدن به اهداف فردی
- توانایی کنترل و دفع افکار منفیای که فرد را از رسیدن به اهدافش باز میدارد
- دریافت انگیزه برای حرکت به سمت اهداف و شکست مشکلات
- رهایی از سردرگمیهای شخصی
- افزایش اشتیاق و میل به زندگی
تفاوت مشاوره روانشناسی و کوچینگ فردی چیست؟
حالا باید درباره این بگوییم که تفاوت مشاوره و کوچینگ فردی چیست؟ همانطور که پیشتر آوردیم، کوچینگ رویکردی جدید در حوزه روانشناسی مثبتگرا است که با تکیهبر تکنیکهایی ویژه و با استفاده از روش گفتوگومحور، با داشتن پیشینهای غنی از روانشناسی، به کمک افراد میآید. درباره تأثیر علوم روانشناسی بر کوچینگ، یادداشت «کوچینگ در روانشناسی» شرح تمام و کمالی داده است که توصیه میکنم حتماً بخوانید. باوجود شباهتهای فراوان، بهراستی تفاوت مشاوره روانشناسی و کوچینگ فردی چیست؟
یکی از اصلیترین تفاوتهای کوچینگ تحول فردی و مشاوره، نگاه متفاوت این دو رویکرد برای حل مسئله است. مشاوره بر گذشته تمرکز کرده و به دنبال یافتن ریشههای مشکلات و موانع موجود، در اتفاقات گذشته و سرگذشت فرد است. مشاوره، ریشه مشکلات را در گذشته یافته و آنها را حل میکند تا وضعیت امروز او را بهتر کند. یادداشت «مشاوره روانشناسی چیست؟» اطلاعات کاملتری درباره ماهیت مشاوره به شما میدهد.
کوچینگ فردی اما رویکرد کاملاً متفاوتی است. کوچینگ توسعه فردی، شخص را از گذشته رها کرده و با تمرکز بر روی وضعیت امروز فرد و با تکیهبر استعدادها و تواناییهای فعلی او، فرد را به خودآگاهی رسانده و او را برای بهبود حداکثری یاری میکند. تفاوتهای دیگر مشاوره روانشناسی و کوچینگ فردی چیست؟
تفاوت دیگر کوچینگ رشد شخصی با مشاوره روانشناسی این است که کوچ شخصی برخلاف مشاور، هیچگونه توصیه مستقیمی به فرد نمیکند، بلکه به او کمک میکند تا بتواند برای خود هدف تعیین کرده و راهحل عبور از موانع و رسیدن به اهداف را خود بر اساس توانایی خویشتن بیابد.
پیشنهاد خواندنی : «تفاوت کوچینگ با منتورینگ و مشاوره و رواندرمانی چیست؟»
چرا به دورههای کوچینگ توسعه فردی نیاز داریم؟
با وجود تمام مزایایی که در این یادداشت آوردیم، به راستی نیاز به کوچینگ فردی چیست؟ دلایل بسیار زیادی میتوان آورد که چرا به دورههای کوچینگ فردی نیاز داریم. احتمالاً خود شما نیز با خواندن این یادداشت تا اینجا، تا حدودی دریافتهاید که چرا به کوچینگ فردی نیاز دارید. هر فردی ممکن است به دلیل خاصی سراغ کوچینگ تحول فردی برود اما چیزی که مشخص است، هرگاه احساس کردید که نیاز به تغییر بزرگ درونی دارید اما به هر دلیلی توان ایجاد این تغییر را ندارید، زمان آن فرارسیده است که به کوچینگ فردی مراجعه کنید.
حتماً بخوانید : «دوره کوچینگ چیست؟»
تغییری که از آن صحبت کردیم البته میتواند در جنبههای مختلفی رخ دهد که برای افراد مختلف به فراخور شرایط آنها متفاوت است. در زیر فهرستی از دلایلی را آوردهایم که ما را ملزم به مراجعه به یک مربی رشد فردی میکند. اگر هرکدام از عبارتهای زیر برای شما هم صدق میکند، نیازمند مراجعه به دوره کوچینگ فردی هستید؛
- در شرایطی از زندگی گیرکردهام که آن را دوست ندارم
- از وضعیت فعلی خود حس رضایت ندارم
- داشتههایم برایم کافی نیست
- اعتمادبهنفس پایینی دارم
- عزتنفس خود را ازدستدادهام
- انگیزه کافی برای هیچ کاری ندارم
- زندگی من کسالتبار است و هیچ لذتی از آن نمیبرم
- احساس میکنم در هیچ زمینهای استعداد و توانایی کافی ندارم
- دچار سردرگمی شدهام و نمیدانم باید برای آینده خود چه کنم
- این زندگی، آن چیزی نبود که انتظارش را داشتم
آیا هیچکدام از عبارتهای بالا در شما همزادپنداری ایجاد نمیکرد؟ به لیست بالا عبارتهای دیگری را هم میتوان اضافه کرد، اما برآیند تمامی آنها، نیاز به ایجاد تغییر و ناتوانی در آن است.

جلسات کوچینگ فردی چگونه برگزار میشود؟
جلسات کوچینگ فردی با حضور کوچ شخصی و مراجعهکننده در فضایی خصوصی، صمیمی و آرام برگزار میشود. کوچ و مراجعهکننده رو در روی یک دیگر نشسته و گفتوگوی میان آنها آغاز میشود. پسازاینکه مراجعهکننده از دلایل خود برای مراجعه به کوچینگ شخصی صحبت کرد، مربی تحول فردی فرایند کوچینگ را آغاز میکند.
پایه و اساس کوچینگ فردی بر سؤالاتی است که مربی توسعه فردی از مراجعهکننده میپرسد. این سؤالات در حین گفتوگو، فرد را وارد چالشی عمیق میکند که این چالش درنهایت منجر به خودآگاهی در فرد و پدیدار شدن گوهر وجودی او میشود.
حیلت رها کن عاشقا، دیوانه شو، دیوانه شو/ وندر دل آتش درآ، پروانه شو، پروانه شو
تعداد جلسات کوچینگ فردی متناسب با نیازهای فرد است. گاهی اوقات تعداد جلسات و فاصله میان آنها از پیش برنامهریزیشده و برای هر جلسه برنامه مشخصی تعیین میشود. فرد در فاصله میان جلسات موظف به انجام تمریناتی است که کوچ برای او تعیین کرده است.
برخی اوقات نیز تعداد جلسات کوچینگ توسعه فردی از قبل مشخص نبوده و بهتناسب نیازهای فرد و زمان رسیدن او به اهدافش ادامه پیدا میکند. بااینحال در این حالت هم هر جلسه برنامه مشخص خود را دارد و فرد باید تمرینات موردنیاز را در فاصله میان جلسات انجام دهد.
دراینباره میتوانید اطلاعات کاملتر را از یادداشت «جلسات کوچینگ چگونه برگزار میشود» به دست آورید.
مربی توسعه فردی چه چیزی به ما میدهد؟
یکی از اولین چیزهایی که مربی توسعه فردی به ما میدهد، اعتمادبهنفس است. مربی رشد شخصی با بالا بردن اعتمادبهنفس در ما، عزتنفس ما را احیا و زنده میکند. مربی رشد فردی انگیزه ما را بالابرده و سازندگی ما را بیشتر میکند. مربی توسعه فردی ما را در مسیر رسیدن به اهدافمان حمایت کرده و مانع از خستگی و گمراهی در این مسیر میشود.
یکی دیگر از مهمترین چیزهایی که مربی فردی به ما میدهد، خودشناسی است؛ کوچ فردی باعث میشود استعدادها و ضعفهای خود را شناسایی کنیم و به شناختی دقیق از تواناییهای خود برسیم. مربی رشد فردی کمک میکند تا آنچه باعث خوشحالی و لذت ما از زندگی خودمان میشود را کشف کنیم. مربی رشد فردی کمک میکند تا بهترین خودمان شویم.
چگونه میتوان از دورههای کوچینگ توسعه فردی بهرهمند شد؟
برای استفاده از دورههای کوچینگ فردی، کافی است تا به یکی از مراکزی که خدمات کوچینگ توسعه فردی ارائه میدهند مراجعه کنید. حتماً در نظر داشته باشید که مربی توسعه فردی انتخابشده توسط شما، صلاحیتهای لازم برای ارائه کوچینگ رشد شخصی را داشته باشد. این فرد حتماً باید مدارک لازم از سازمانهای بینالمللی کوچینگ را دارا باشد. درعینحال تجربه فرد در ارائه کوچینگ فردی، و داشتن دانش روانشناسی (فارغالتحصیل بودن از رشتههای روانشناسی) کوچ موردنظر را برای ارائه کوچینگ فردی ایدئال میسازد.
همچنین میتوانید با دفتر پریسا موسائی تماس بگیرید. پریسا موسائی دانشآموخته رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی ارشد بوده و با گذراندن دورههای بینالمللی کوچینگ، دارای تائیدیهها و سرتیفیکیتهای لازم از ICI و ICFبرای برگزاری دورههای پرسونال کوچینگ است. ناگفته نماند که پریسا موسائی سالهاست که بهعنوان کوچ مشغول به کار بوده و سابقه برگزاری دورههای کوچینگ بسیاری را دارد. همین حالا میتوانید با تماس با ما و یا پر کردن فرم درخواست کوچینگ، اولین گامها برای ایجاد تغییر در زندگی خود را بردارید.
یه جای مطلب نوشتید که اگه یه سری عبارات در مورد شما هم صدق می کنه یعنی شما هم کوچینگ لازمید. تقریباً همشون حرف دل منه، ولی شماره 10 که نوشته این زندگی اونی نبود که انتظارش رو داشتم، خود خود منم 🙁